Open Source DMS | Gratis DMS software – DMSsystemen.nl

Open source DMS software

 • Wat is open source DMS software?
 • Wat zijn voordelen en eigenschappen van open source?
 • Gebruik de gratis DMS box voor alle informatie over DMS software en open source.

  Zoals veel bedrijfssoftware zijn er ook document management systemen beschikbaar als open source oplossing. Vaak is open source software gratis, maar dat hoeft niet automatisch het geval te zijn. Vraag is wanneer het verstandig is om gebruik te maken van een open source DMS.

  Selecteer uw DMS oplossing

  Wat is open source DMS?

  Het belangrijkste verschil tussen ‘gewone’ DMS software en open source document management systemen, is dat bij de laatste de broncode vrij beschikbaar is. De broncode zijn de programmaregels waaruit het DMS systeem is opgebouwd. Bij open source software kunnen gebruikers die programmaregels vrij gebruiken. Aanpassen, uitbreiden of verwijderen is dus ook mogelijk, zonder dat daarvoor toestemming nodig is van de oorspronkelijke ontwikkelaar. Omdat iedereen een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de software, kunnen vanuit de gebruikers nieuwe functies en verbeteringen ontstaan.

  Voordelen

  Voor veel bedrijven is open source bedrijfssoftware een alternatief voor betaalde software. Dat geldt ook voor document management software. Voordeel is dat open source DMS software vrij verkrijgbaar is via internet en dat daarvan de broncode beschikbaar is. Dat maakt het een goedkope en flexibele oplossing voor bedrijven die niet willen investeren in de software zelf, maar wel de kennis in huis hebben om er zelf mee aan de slag te gaan. Bent u voor het aanpassen, installeren en implementeren van de software afhankelijk van externe specialisten, dan kan het toch weer duur worden.

  Onafhankelijk

  Bij gebruik van een standaard DMS oplossing bent u afhankelijk van de leverancier. Voor wijzigingen in de software en de werking van het DMS bent u telkens afhankelijk van de leverancier. Een vendor lock-in heet dat. Zolang u gebruik maakt van de DMS software, bent u afhankelijk van wat de leverancier aan de software ontwikkelt en op maat voor u wil ontwikkelen. Een beperking die een ‘open bron’ versie niet heeft. U kunt zelf sleutelen aan het DMS, al is dat binnen de vrijheden die door de gebruikerscommunity van die software wordt bepaald.

  DMS selecteren
  DMS oplossing kiezen?
  Dit is belangrijk!

  Kwaliteit

  Door gebruikers van open source DMS software wordt de kwaliteit ervan als voordeel genoemd. Verklaring hiervoor is dat er per saldo meer ontwikkelaars aan de software werken en dat zij dat bovendien doen met een eigen visie op de software. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat open source het beste van alle ideeën bevat en daardoor van hogere kwaliteit kan zijn. Daarnaast is de uitwisseling van kennis via communities groot. Ook dit kan de ontwikkeling ten goede komen.

  Waar vindt u open source oplossingen?

  Het is niet zo dat u zelf het internet hoeft af te zoeken naar deze oplossingen. De meeste worden aangeboden door DMS leveranciers. U komt die tegen in ons totaaloverzicht van DMS software. Bij het selectieproces en als voorbereiding op het DMS project is de DMS box zeer waardevol. Daarmee heeft u toegang tot alle informatie, zodat u goede beslissingen kunt nemen over het gebruik van document management oplossingen, ook over open source DMS.


  DMS selectie uitvoeren
  DMS project starten?
  Lees deze adviezen!